• Het bedrijf
 • Het bedrijf

Het bedrijf

REDstack BV heeft als doel het ontwikkelen en vermarkten van de RED technologie. RED (Reverse ElectroDialysis) is een vorm van duurzame winning van energie. De ‘brandstof’ bestaat uit zoet en zout water. Rivieren monden uit in zee en het zoete water mengt zich daar met het zoute water. Dit zijn in de eerste plaats de meest geschikte locaties voor de toepassing van RED. Een deel van het rivierwater wordt samen met zeewater geleid door een membraanstapel, de zogenaamde RED-stack; hier heeft het bedrijf REDstack dan ook zijn naam aan ontleend. Zout en zoet water mengen en aan dit proces wordt elektrische energie onttrokken. Het gemengde brakke water wordt in zee teruggebracht en de elektrische energie wordt aan het net geleverd en gedistribueerd. We spreken van Blue Energy.

REDstack is een bedrijf met drie aandeelhouders:

W & F Technologies BV
W & F Technologies BV ontwikkelt en produceert speciale electroden voor de elektrochemische industrie en voor waterzuiveringsinstallaties. Ook de electroden die in de stacks van REDstack zitten zijn door W & F Technologies BV gefabriceerd. 


A.Hak Blue Energy BV
A.Hak is specialist op het terrein van aanleg van kabel – en leidingsystemen, van het transport van vloeistoffen en gassen door pijpen en van energie en data door kabels. Daar waar het echt moeilijk is, zoals bij onderdoorgangen bij rivieren, kanalen en snelwegen, zal je A.Hak zeker tegenkomen. Het is dan ook geen wonder dat de leidingen en de leidingbrug bij REDstack door A.Hak geplaatst zijn.

Alliander Participaties BV
Alliander is een grote speler op de Nederlandse energiemarkt. Alliander is specialist in complexe energienetten en installaties.

REDstack is ontstaan als spin-off bedrijf van het watertechnologie-instituut Wetsus. Daar startte in 2005 het thema ‘Blue Energy’ met als doel het opwekken van energie uit zoet en zout water. Al snel werd daar duidelijk dat dit een kansrijke ontwikkeling kon worden en dit was reden voor een aantal participanten van Wetsus om REDstack op te richten. Na bijna tien jaar van voorbereiding is in 2014 een proefinstallatie in Breezanddijk op de Afsluitdijk gebouwd. De testopstellingen die daar opgesteld staan zijn door REDstack ontwikkeld samen met Fujifilm in Tilburg. De ontwikkeling is nog gaande. Hierbij neemt REDstack de behuizing van de stacks en de gehele operatie voor zijn rekening, terwijl Fujifilm zorgt voor de research en productie van de membranen. 

 • nieuws

  REDstack: Nationaal Icoon 2016 REDstack: Nationaal Icoon 2016

  REDstack: Nationaal Icoon 2016

  De drie winnaars werden door minister Kamp van Economische Zaken bekend gemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

 • nieuws

  Koning stelde proefinstallatie Blue Energy officieel in gebruik Koning stelde proefinstallatie Blue Energy officieel in gebruik

  Koning stelde proefinstallatie Blue Energy officieel in gebruik

  Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander stelde op woensdagmiddag 26 november 2014 de Blue Energy proefinstallatie op de Afsluitdijk officieel in gebruik. Hij deed dat door de toevoerkranen van het zoute Waddenzee water en het zoete IJsselmeerwater te open

 • nieuws

  BLUE ENERGY | Dag van de Duurzaamheid 2016 BLUE ENERGY | Dag van de Duurzaamheid 2016

  BLUE ENERGY | Dag van de Duurzaamheid 2016

  De Dag van de Duurzaamheid vindt plaats op maandag 10 oktober 2016. Door heel Nederland vinden, voor het achtste jaar, duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Samen

 • nieuws

  Blue Energy for H2!

  Een revolutionaire methode om direct groen H2, zonder enige CO2-productie en met een zeer lage impact op het milieu