• Energie uit water
 • Energie uit water

Energie uit water

Uit de menging van 1 m3 rivierwater met 1 m3 zeewater kan theoretisch 0,5 kilowattuur elektriciteit gewonnen worden. De energiedichtheid van deze ‘brandstof’ is beduidend minder dan van fossiele brandstoffen als steenkool of aardolie. Daar staat tegenover dat er zeer grote hoeveelheden water beschikbaar zijn. De uitstroom van alle rivieren in de wereld samen bedraagt 1,13 miljoen m3 per seconde. Dit levert een theoretisch potentiaal op van 2 TW (1 terawatt = miljoen megawatt). Dit is praktisch gelijk aan de tegenwoordige hoeveelheid geproduceerde elektriciteit. In theorie zouden dus alle huidige fossiele en nucleaire elektriciteitscentrales vervangen kunnen worden door RED-centrales. De praktijk is natuurlijk wel veel weerbarstiger. Allereerst is het rendement niet 100% en bovendien is niet elke riviermond geschikt als locatie voor deze vorm van energiewinning. En op de plaatsen die wel in aanmerking zouden komen moet er bovendien rekening gehouden worden met milieu, scheepvaart en infrastructuur.
In plaats van de wereld – met al haar beperkingen – als startpunt te nemen is het zeer wel mogelijk te beginnen met veelbelovende locaties voor de toepassing van RED. Dat zijn afgelegen plaatsen die geen aansluiting hebben op het elektriciteitsnet maar waar wel zoet en zout water voorhandig zijn. Voorbeelden zijn de uitgestrekte gebieden in Newfoundland, de kustgebieden in het verre oosten van Rusland aan de Japanse Zee en talrijke eilanden in Oceanië.

 • nieuws

  CANCELLED - PUBLIC EVENT REvivED Water April 22

  CANCELLED - PUBLIC EVENT REvivED Water April 22 Vanwege het Coronavirus is dit event afgelast.

 • nieuws

  Blue Energy Demo Katwijk - Intentieverklaring niet verlengd

  Hoogheemraadschap van Rijnland, Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk hebben op 25 januari besloten de intentieverklaring voor het realiseren van een Blue Energy centrale niet te verlengen.

 • nieuws

  Koning stelde proefinstallatie Blue Energy officieel in gebruik Koning stelde proefinstallatie Blue Energy officieel in gebruik

  Koning stelde proefinstallatie Blue Energy officieel in gebruik

  Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander stelde op woensdagmiddag 26 november 2014 de Blue Energy proefinstallatie op de Afsluitdijk officieel in gebruik. Hij deed dat door de toevoerkranen van het zoute Waddenzee water en het zoete IJsselmeerwater te open

 • nieuws

  REvivED Water webinar 1st of July

  In this webinar we present the results of the EU REvivED project, focused on the pilot for ED on the Afsluitdijk (the Netherlands) built by project partner REDstack.