Eén zo’n elektrochemische cel wordt een celpaar genoemd. Deze bestaat uit een CEM, een laagje zout water, een AEM en een laagje zoet water. Wanneer meerdere van deze celparen op elkaar gestapeld worden, neemt het voltage van de stapel (dus eigenlijk van de batterij) toe, vergelijkbaar met het in serie schakelen van batterijen. Een hele stapel wordt een stack genoemd een RED-stack. Hieraan is de naam van ons bedrijf ontleend.
Een belangrijk onderdeel van een RED stack zijn de electroden. Binnen de stack hebben we te doen met ionen-stromen die aan de elektroden om worden gezet in elektronenstromen ofwel elektriciteit. Voor die omzetting zijn er twee mogelijkheden: een elektrochemische reactie aan de elektroden of het gebruik van capacitieve elektroden. Aan de ene elektrode ontstaat hierdoor een overschot aan elektronen (de minpool) en aan de andere een tekort aan elektronen (de pluspool). Wanneer deze elektronen via een extern circuit van de min naar de plus worden getransporteerd, ontstaat dus een elektrische stroom. Dit is dus een gelijkstroom die buiten de stack met een convertor omgezet wordt in wisselstroom die vervolgens aan het elektriciteitsnet geleverd wordt.
Prototype ontwikkeling Blue Energy Rack afgerond Afgelopen week is het project Prototype ontwikkeling Blue Energy Rack succesvol afgerond. Er is een prototype rack gebouwd, wat qua prestaties de gestelde doelen ruimschoots heeft gehaald. Hiermee zetten
Interview Pieter Hack in Transparancy house AbuDhabi january 2020